me_new.jpg
  Acasă Merigar Est

Merigar Est - Centru European de învăţătură Dzogchen

Unul dintre cele mai tinere garuri al Comunității Dzogchen este Merigar Est (Merigar East), aflat în România și fondat de Chögyal Namkhai Norbu în anul 2006. Așezat la țărmul Mării Negre, Merigar Est este amplasat lângă comuna 23 August, situată pe șoseaua care leagă Mangalia de Constanța.

Merigar Est se întinde pe o suprafață de 4,5 ha pe care, conform viziunii lui Khyentse Yeshe Namkhai – fiul lui Chögyal Namkhai Norbu – s-a construit o Gonpa octogonală pentru seminare și retrageri, care va fi flancată de trei mandale pentru Dansul Vajra și două stupa în stil clasic, legate prin alei în forma simbolului Longsal, totul înconjurat de pâlcuri de copaci și flori.

Pentru viitor este planificată construcția unor cabine de retragere și a unei clădiri auxiliare cu destinația de secretariat și de locuință pentru administrator (Gekö). Merigar Est este un loc aparte, în care senzația de spațialitate și de libertate sunt copleșitoare. Încântă cu răsăritul majestuos al soarelui din mare și cu apusul lui incandescent peste sat.

Cu ocazia primei retrageri din vara anului 2007, când a văzut pentru prima oară locul – pe vremea aceea doar un petec de pământ într-un camp întins până la orizont – Chögyal Namkhai Norbu a exclamat: ”Aici este doar cer și pământ!”

Așezat între câmpuri de floarea soarelui Gar-ul se află doar la 10 minute de mers pe jos de Plaja Pescarilor, o plajă largă, puțin frecventată, amplasată spectaculos sub o coastă stâncoasă. Pe o a doua plajă aflată la un sfert de oră de mers pe jos se găsesc mai multe restaurant, care oferă mâncăruri de pește delicioase. In plus, această zonă a litoralului Mării Negre constituie destinația preferată a amatorilor de tratamente balneare, care se bucura aici de diverse tipuri de masaje și băi, la prețuri foarte avantajoase. Merigar Est primește toți vizitatorii cu brațele deschise și încurajează pe oricine dorește să dea o mână de ajutor, să-și manifeste propriile capacități pe diferite nivele de colaborare.