me_new.jpg
  Acasă Comunitatea Dzogchen IŞŞ

Institutul Shang Shung

SSI

Institutul Internațional de studii tibetane Shang Shung

Institutul internațional Shang Shung a fost fondat în anul 1989 de către Chögyal Namkhai Norbu și a fost inaugurat în Merigar Vest în anul 1990 de către Sanctitatea Sa al XIV-lea Dalai Lama. Este o organzație culturală apolitică și non-profit, care urmărește păstrarea culturii tibetane în forma ei pură și nealterată.

Numele institutului provine de la regatul mitic Shang Shung, care a ființat în Tibet cu mai bine de 4000 de ani în urmă, constituind punctul de origine al istoriei și culturii Tibetului. Aceasta cultură remarcabilă, transmisă din tată în fiu, a supraviețuit mileniilor în forma ei pură și nealterată și este una din comorile planetei noastre.

Deoarece în prezent există pericolul real ca această comoară unică să se piardă, Institutul Shang Shung promovează cunoașterea culturii tibetane sub variatele ei aspecte -filozofice, religioase, artistice, istorice și sociale – pentru a o proteja și a contribui la păstrarea ei. Una dintre activitățile cele mai importante ale institutului o constituie munca de traducere a textelor tibetane originale în limbile occidentale de mare circulație. Institutul organizeaza cursuri, seminarii de studiu, conferințe si expoziții, se îngrijește de publicarea a numeroase opere și texte, deține un centru modern de documentare multimedia; oferă burse de studiu pentru tinerii tibetani de elită. Biroul central al Institutului Shang Shung se află în Merigar Vest, alte sedii existând și în Austria și în USA.

De-a lungul anilor institutul a colaborat cu o serie de universități, fundații și muzee, contribuind la creșterea în lume a interesului față de cultura tibetană. Institutul își desfășoara activitatea în patru domenii principale: arhivă și multimedia; cultură și evenimente; medicină tibetană tradițională; studiul și cercetarea limbii tibetane.

Editura Shang Shung

Editura Shang Shung, întemeiată în Italia în anul 1983, se îngrijește de publicarea textelor de învățături ale lui Chögyal Namkhai Norbu precum și a altor maeștri, care sunt reprezentativi pentru spiritualitatea și cultura budistă tibetană. În anul 2006 editura a fuzionat cu Institutul Shang Shung. Activitățile editoriale includ transcrierea, traducerea și publicarea învățăturilor transmise oral de Chögyal Namkhai Norbu în centrele Comunității Dzogchen sau în alte centre precum și traducerea textelor tibetane originale de către traducători calificați.

De-a lungul anilor Editura Shang Shung a publicat peste o sută de texte, majoritatea provenind de la Chögyal Namkhai Norbu. Publicațiile apărute aici sunt destinate în primul rând practicanților din cadrul Comunității Dzogchen, însă ele conțin și texte de interes general care sunt de folos în special celor care vor sa abordeze cunoașterea învățăturii și culturii tibetane. Editura Shang Shung, Institutul Shang Shung împreună cu Comitetul Internațional de Publicații (IPC) al Comunității Dzogchen se îngrijesc ca traducerile lucrărilor lui Chögyal Namkhai Norbu și publicarea lor în diferite limbi să corespundă standardelor de calitate precum și de protejarea drepturile de autor. 

Vizitează resursele web ale Shang Shung Institute:

International Shang Shung Institute

Shang Shung Institute Webstore

Shang Shung Institute Multimedia Portal